En kylig och grå förmiddag i slutet av november är det över. Efter drygt sju månader har Zita skördat färdigt för i år. Det blev totalt 859 kilo grönsaker på 100 kvm. Vem hade väl ens kunnat drömma om att hon skulle slå alla tidigare odlingsresultat som vi hört talas om? Tills vidare hävdar vi därför att Zita är bäst i Sverige på avkastning.
Som du ser i rapporten nedan skördades det sista den 24 november. Det blev åtta kilo, en mindre skvätt koriander, lite spenat, salladskål och grönkål. Det var i grevens tid, enligt Zita. En del blad hade börjat se en aning trötta ut.
- De har inte mått bra av allt regnande. klagar hon. Men som du ser på bilderna är de fullt användbara..
När Zita skördar plockar hon bort allt som inte är perfekt. Inga skönhetsfläckar tillåts. Stjälkar, gulnade blad eller grova blad plockas bort. Knappt en tredjedel av grönkålsstånden får följa med hem till köket. Resten gräver hon ner i jorden. Det bidrar till att höja jordens mullhalt ytterligare.
Att hon fick ihop två kilo salladskål var otippat. De har vuxit i ”optimistbädden”, som jag följt med stort intresse. Den 15 september planterade hon bädden full med överblivna miniplantor av salladskål. Kommer aldrig att bli något tänkte jag. Men ser man på, bädden gav 2,4 kilo friskt gröna blad av en grönsak som familjen älskar.
Zita har skördat från slutet av april till slutet av november. Odlingsbetingelserna på Järvafältet är det inte mycket att säga om mer än att det är ett köldhål på hösten, frosten kommer alltid ett par veckor tidigare än i övriga Stockholm. Att det fungerar hos Zita beror på många faktorer, bland annat täckning med fiberväv, porös jord och tuffa grödor, det vill säga sådana som tål några minusgrader.
Nu ska vi sammanställa alla rapporter och all kunskap som Zita förmedlat. Då får alla ni som efterlyst mer information om Zitas odlingsmetoder svar. Vi återkommer inom kort med den sammanställningen.
När det gäller slutresultatet, 859 kilo/100 kvm, så kan vi inte låta bli att tänka på alla professorer/forskare vid lantbruksuniversitetet och andra experter som envist hävdar att ekoodling aldrig slår konventionell odling när det gäller avkastning. De har fel.
Skördat 18-24 november 2019
Grönsak | kg |
Grönkål | 2,8 |
Koriander | 1,5 |
Salladskål | 2,4 |
Spenat | 1,3 |
SUMMA | 8,0 |
Skördat under hela säsongen 2019
Rapport | Skördat | Kilo |
Nr 1 | Tom 18/6 | 61,5 |
Nr 2 | 19/6-30/7 | 5,5 |
Nr 3 | 1-6/7 | 21,0 |
Nr 4 | 7-14/7 | 17,3 |
Nr 5 | 15-21/7 | 25,9 |
Nr 6 | 22-29/7 | 62,6 |
Nr 7 | 30/7-4/8 | 69,8 |
Nr 8 | 5-11/8 | 24,5 |
Nr 9 | 12-18/8 | 95,0 |
Nr 10 | 19-25/8 | 42,0 |
Nr 11 | 26/8-1/9 | 154,3 |
Nr 12 | 2-8/9 | 23,0 |
Nr 13 | 10-16/9 | 85,9 |
Nr 14 | 17-22/9 | 31,7 |
Nr 15 | 23-29/9 | 6,4 |
Nr 16 | 30/9-6/10 | 4,8 |
Nr 17 | 7-13/10 | 3,0 |
Nr 18 | 14-31/10 | 77,3 |
NR 19 | 1-10/11 | 33,0 |
Nr 20 | 11-17/11 | 6,8 |
Nr 21 | 18-24/11 | 8,0 |
TOTALT |
hela säsongen |
859,3 |
4 kommentarer
Ida · 2 december, 2019 kl. 14:17
Tack! För den oerhört inpirerande festdagen Orten odlar och för dessa än mer inspirerande rapporterna från Zitas odling. Grönsaker, vilken grej alltså! Så mycket man kan odla, skörda och äta.
Rädisan · 12 december, 2019 kl. 18:37
Man kan inte bli annat än imponerad! Skickligt! Ser fram emot rapporten och få veta de hemliga tricken.
Jenny · 15 januari, 2020 kl. 07:57
Tack för otroligt intressanta rapporter, har följt dem med glädje! Oerhört imponerande och inspirerande odling.
Gun Lagestrand · 26 januari, 2020 kl. 17:50
O vad du är duktig-