Hur mycket mat kan en kolonilott producera?

17 juli och det är dags för rapport nr 4

Zitas odling har nu passerat 100-kilosstrecket. Veckan som gick skördade hon 17,3 kilo grönsaker på sin 100 kvm stora kolonilott på Järvafältet. Det betyder att odlingen under hela säsongen 2019 levererat 105,3 kilo grönsaker Hur ska detta sluta? Oerhört spännande, tycker vi i Orten Odlar. 

Det är minst lika roligt att besöka hennes lott som att ta del av hennes detaljerade skörderapporter. Här om dagen var vi där och konstaterade av de kinesiska pumporna och fikonbladspumporna mår vansinnigt gott och  bäddar in kolonilotten i en ofattbar och böljande grönska. Under vilar välväxta kinesiska pumpor i alla färger. Längst in skymtar vi en en halvvuxen fikonbladspumpa. Om en vecka eller två får vi säkert se en fikonbladspumpa i all sin prakt. 

Kul också att se hur pumporna är på väg upp genom metallgallret (typ kompostgaller) vilket utgör en andra våning. Där lägger de sig snyggt och prydligt så att de kan lapa massor av sol. På det sättet får Zita ut mer pumpa per kvadratmeter.

Potatis, bönor, busktomat, pumpa, ärter, squash och gräslök växer nu i friska luften.  Övriga växter skyddas fortfarande av odlingsväv. Det gäller inte minst chilin, men också en hel del bladväxter. Hackad gräslök är för resten något hon strör över de flesta maträtter. Det krävs en hel odlingsbädd av gräslök för att tillhandahålla så mycket lökhack.

Växthuset är bara 4-5 kvm stort, täckt av armerad plast. Men det fungerar bra, enligt Zita, kanske också för att hon soliga morgnar promenerar till lotten och öppnar upp så att det inte blir för hett där inne. Malabarspenaten, som är en knepig rackare, stortrivs i alla fall. I Kina växer den på friland, här kräver den växthus. 

Vi får provsmaka två typer av kinesisk gurka. Den ena är ljusgrön och kort, den andra är mörkgrön, lite taggig och lång och slank.  Båda smakar mycket gurka och är krispiga, tycker vi. Men Zita framhåller den ljusgröna. Det är en salladsgurka av gourmetkvalitet, anser hon. Den mörkgröna är samma typ som vi allt oftare odlar i Sverige, även på friland, och som säljs av de flesta fröfirmor.  Runåbergs Fröer har två fantastiska sorter.

Den ljusgröna gurkan finns tyvärr inte här. Vi önskar och hoppas att någon fröfirma läser det här och omgående importerar frön till Sverige. 

Xita har ännu inte sått pak choi (sellerikål), salladskål och andra typiska asiatiska kålblad men planerar att göra det inom kort.  De blir bäst vid sådd på sensommar eller tidig höst. Sår du tidigare går de i blom i förtid.

Däremot ger Zita klartecken för sådd av japansk rättika. Frön säljs även i vårt land, men under namnet daikonrättika. Naturligtvis går vi hem och sår en rad daikon. Och liksom Zita fyller vi på med näring lite gödsel. 

Du har också möjlighet att kolla in Zitas lott. I samband med Orten Odlars trädgårdsfest 24 augusti i Nydalsparken i Tensta centrum (kl 12-16) kan du hoppa på en av våra shuttlebussar eller en lånecykel som tar dig till tre olika koloniområden på Järva. I en av dem finns Zitas lott.

Skördat 7-14 juli 

Grönsak Kilo 
Bondböna  1,7
Chilipeppar  0,7
Gurka  2,6
Kinesisk gräslök  6,0
Kinesisk bladselleri  0,2 
Malabarspenat  0,5
Pumpaskott  1,5
Squash  4,1


SUMMA  17,3

TOTALT under säsongen 2019

105,3

2 kommentarer

Berit · 2 augusti, 2019 kl. 07:39

Härligt inspirerande att läsa alla rapporter! Behöver man inte följa växtföljden för kålblad,typ pak choi? Vad gödslade ni med innan daikonrättikan? Jag har försått morot och palsternacka under tiden jag väntat på plats. Nu säger flera att de är för känsliga att flyttas på. Har du hört talas om någon sim lyckats?

lena · 8 augusti, 2019 kl. 22:18

Det går att förodla även rotfrukter, men gör det i såbrätten och låt dem växa så länge att du får en klump när du lyfter plantan ur brättet. Det viktiga är att jorden inte rasar så att själva roten blir ensam kvar. Då är det svårt att etablera den på ny plats. Zita försöker att variera växtplats så att samma växtslag inte växer på samma ställe år efter år. Jag ska snacka lite mer om henne, fler hgar säkert funderingar kring det. Innan daikonrättikan såddes/planterades gödslade hon med lite pelleterad kogödsel som hon myllar ner i ytjorden.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *